A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.Az amfóráról

Olaszországban van nagy hagyománya az amfórás borok készítésének, de már a Tokaji pincészetekben is hosszú sorokban állnak az amfórák. A hordós érlelésnél a fa csersavai a borba oldódnak és másodlagos ízeket adnak hozzá a borokhoz. A jól kiégetett és megfelelő agyagból készült bortároló kerámiák egy másfajta íz világú, a hordó csersavai nélküli a szőlő elsődleges zamataira épülő, oxidatív bort eredményeznek.

A kerámia pólusain ugyanolyan mikróoxidászió történik, mint a fahordó dongáin keresztül.
Jó néhány agyag típus és égetési hőmérséklet kísérletek után, kristályosodott ki a megfelelő bortároló kerámia edény, az égető kemence mérethatárai miatt jelenleg 60l-es méretben.

Természetesen nem minden bornak ál jól az oxidatív érlelés. Ezért a rozé borok jelenleg csak reduktív eljárással készülnek. A borászok számára ismeretes, hogy a nagyobb térfogatú tárolókban (kóracél tartályok) a must erjedése hőmérsékletnövekedéssel jár, ami végzetes a bor íz és zamat világára. Ezért nagy áram felvétellel járó hűtő berendezéseket használnak a must erjedésekor annak a megfelelő hőmérsékleten tartásához. A hűtéssel járó energia befektetés jól kiküszöbölhető a kisebb tárolóedények használatával. A fehér és rozé borok ezért 34l –es üvegballonokban erjednek, a kis térfogathoz társuló nagy felületnek köszönhetően a must, hűtés nélkül is a megfelelő hőmérsékleten tud ki erjedni.

Ha szeretnél, nem nagy pincészetek által készített, új és fenntartható léptékű technológiával készülő borokat kóstolni, jó helyen jársz.